Zensations

ZenSations Startersset – ZenSations

IMAG2739
 
Fabrikant: ZenSations
Winkel: Smokeless
Prijs: 14,95
Soort: Cartridge systeem
Type: cartomizer
Lengte: 130 mm
Aansluitingen: geen ego of 510
Spanning: 3,7V
mAh: 350mAh

ZensationsWie kent het niet?Het is een startersset die voor iedereen is weggelegd. Nu te koop bij onder andere: www.smokelessvlissingen.nl (de elektronische sigaretten winkel van Primera Vlissingen)

Het is een cartomizer in een geheel nieuw en inventief jasje. Geen gedoe met ouderwets polyfill en dus ook geen smaken die afnemen naarmate de vulling verder ontrokken is van de liquid. Het is een zeer luxe cartridge-systeem met keuze uit diverse smaken en nicotine sterkten.

Op de Tapaksplus beurs te Rotterdam heb ik het brein achter deze ontwikkeling mogen ontmoeten. Ik heb de commercial mogen bewonderen en heb een test pakketje mee gekregen met vele smaken.

Verpakking

De verpakking is zoals het hoort, niet teveel prul waardoor de kosten alleen maar omhoog schieten. Aan de buitenzijde van het kartonnen doosje, is goed waar te nemen wat er aan de binnen zijde zich bevindt. Ook staat duidelijk in het Nederlands de gebruiksaanwijzing omschreven. Het is een simpele gebruiksaanwijzing; plug & play.

IMAG2739Als we het doosje openen en de plastic blisterverpakking er uithalen, zien we meteen een handig etui. Een hardcase met een zachte aanvoelende buitenkant; een handig etui om je damper veilig in op te bergen. Inclusief de lader en twee reserve mondstukjes. De mondstukjes zijn van een zacht materiaal en duidelijk bedoeld als ‘wegwerp’, een groot pré op de lijst van hygiëne. Ze lijken en voelen in de mond een beetje als de filter van de klassieke sigaret.

En natuurlijk de complete set. Eén batterij en één cartomizer. Aan alle uiteinden zitten siliconen dopjes. Handig! Niet alleen om het stofvrij te houden, maar ook om de automatische accu niet ongewenst te laten werken.

Cartomizer – Refill

De cartomizer is een oud begrip binnen de dampwereld. We zien het terug in bijna alle cartridge systemen, zo ook in deze set. De cartomizer in dit geval is een nieuw stukje technologie. We zien dit steeds vaker terug komen bij de nieuwe lichting cartomizers. Voor meer informatie betreft de werking van de cartomizer klik HIER.

ZenSations werkt niet met polyfill maar met een andere samenstelling van stoffen die geen PET bevatten en zeer hitte bestendig zijn. Dit zorgt ervoor dat er geen toxische stoffen vrij komen bij oververhitting. Ook zal deze stof en de bouw van de cartomizer voor een meer gereguleerde liquid-afgifte zorgen, zodat de smaak constant blijft.

De coil is gemaakt van kanthal. Dit zorgt er ook voor dat de verdamper hogere temperaturen kan verdragen.

Screenshot from 2014-10-17 11:38:24

 1. Metalen omhulsel; de cartomizer
 2. Filling: Liquid houdend materiaal
 3. Fiber Tube
 4. De horizontale coil (kanthal) met silica wick

IMAG2751Wat zeer bijzonder is aan deze cartomizer is het verloop naar het mondstukje. Dit is namelijk een voor mij zeer uniek concept. Hierdoor krijgt men geen last van condensvorming en lekkages vanuit het mondstukje. Het is een soort van hard kunststof rietje met gaatjes aan de zijkanten. Het mondstukje dat, ook uit een bepaalde filling bestaat, schuif je hier zo overheen. Eventuele overtollige liquid verdwijnt dus in de filling van je mondstukje. Ik kan het haast niet uitleggen, maar een super systeem!

De cartomizers (ook wel Refill genoemd) zijn in verschillende smaken verkrijgbaar, met diverse nicotine sterktes. In elke verpakking cartridges zitten weer 4 nieuwe mondstukjes bijgeleverd. Alle geteste smaken hadden een goede dampafgifte, een juiste airflow en bevatten warme damp. Het leuke is ook dat bij het eerste hijsje de smaak al meteen warm naar voren komt. De cartomizer hoeft dus niet eerst op gang te komen. Smaken verschillen, dus mijn ervaring hoeft niet die van een ander te zijn.

Smaak:
Nicotine:
Mijn ervaring:
Tropical 0,0% Het heeft wat weg van tropical fruit van Pickwick, de thee. Lekker fris en fruitig tegelijk. Zeer zoet, alsof het te dik aangemaakte siroop is. Persoonlijk vind ik het wel lekker.
Coffee0,9% Het doet mij denken aan koffiesnoepje en Haagse Hopjes. Het is een heerlijke smaak. Die niet naar de puurste bak koffie smaakt, maar er wel heel lekker bij is. Het is zeker mijn favoriet. Zoete nasmaak
Apple0,9% Ja een lekkere frisse liquid. Helemaal los van de term appel vind ik de liquid lekker. De appel zit er wel in, zeker weten, maar niet de appel zoals ik hem uit de fruitschaal ken. Het smaakt een beetje naar snoepjes waar de smaak appel in verwerkt zit. Er zit niet een hele zoete nasmaak aan, wat zeker een pluspunt is.
Energy0,9% Licht bloemige smaak, beetje parfumachtig. Ik snap de link naar energy drink maar deze smaakt nog chemischer dan de drank zelf. Het lijkt alsof de liquid eigenlijk nog een weekje had moeten steepen.
Menthol1,5%Ik ben geen menthol liefhebber, maar heb toch al heel wat menthol-liquids getest. Deze heeft een Cool-mint smaak, net zoals bij hele sterke kauwgom. Heerlijk fris. En ik denk dat menthol-rokers dit zeker een leuk alternatief vinden voor hun klassieke menthol-sigaret. Het heeft een hele diepe frisse doorgang tot aan de longen. Wellicht erg lekker als je verkouden bent?!
Tobacco1,8%Door het nicotine gehalte scherp in de keel. Als roker zoek je juist deze gier terug in het dampen. De tabak smaak is zeker aanwezig, maar met een fleugje zoet er door. Hij komt goed binnen en zeker als roker het testen waard! Het zoete had van mij toch achterwege mogen blijven.
Vanilla0,9%Helaas. Dit is voor mij de minst favoriete. Het smaakt niet naar vanille. In de verte heeft het iets weg van custard of gele room. Het is een erg muffe smaak, die voor mij niet te koppelen valt aan de smaak vanille.

Het nicotine gehalte wordt weergegeven in procenten. Er staat niet bij of dit per milliliter of per cartridge is, of hoeveel milliliter er in een cartridge zit. Kortom we weten niet hoeveel we totaal binnen krijgen.

De Refills zijn o.a. te koop bij Primera Vlissingen of via hun webwinkel: www.smokelessvlissingen.nl

Batterij

De batter is een Li-ion en aan de buitenkant omwikkeld door zacht maar toch stevig kunststof. Ligt lekker in de hand en het betreft een automatische accu. Dat betekent dat de accu in werking treedt op het moment dat er een verschil ontstaat in luchtdruk. Dus geen knopje waar op gedrukt hoeft te worden zoals bij een standaard eGo-batterij. Klik HIER voor meer informatie over de werking van automatische accu’s.

Het betreft geen eGo batterij. Zowel in zijn afmetingen niet, als in de aansluitingen niet. Het is een mooie batterij, die alle looks mee heeft. Daarnaast als ik deze batterij moet classificeren in het rijtje van cartridges en overige automatische accu’s; ja dan zeker is het een super batterij. Met zijn 350mAh is deze een aanrader voor eenieder die nu nog met ampullen en cartridges werkt.

Als de batterij leeg is, knippert het ledje een paar keer kort. Dan moet de batterij aan de lader. Er zit geen wall-adapter bijgeleverd. Dus via de laptop of computer kun je de batterij opladen. Of je gebruikt een 230V Wall-adapter. De USB lader heeft geen indicatie lampje dat aan geeft wanneer de batterij vol geladen is. De batterij zelf heeft dit wel. Het ledje aan de voorzijde van de batterij zal branden zolang de batterij nog geladen wordt. Het ledje is uit als de batterij vol geladen is.

Op het moment dat je een hijsje neemt, licht het ledje aan de voorkant van de batterij op. Ook bevinden zich aan de voorkant van de batterij ventholes die tegelijk ook functioneren als airholes. Let dus op waar je de batterij vast pakt, anders zou het zomaar kunnen zijn dat je de airflow belemmert. Als de batterij leeg is, zal het ledje aan de voorkant kort knipperen ter indicatie.

Conclusie

Het is een leuke set. Zeker voor de beginner. Maar ook voor de gevorderde damper kan het soms een uitkomst bieden. Er komt voldoende damp vanaf en de smaken zijn wellicht niet exact wat ze moeten voorstellen, maar zeker niet onaardig. Ze zijn lekker en bovendien; consequente in smaak afgifte! Absoluut een toppertje wat betreft de smaakafgifte dus. Het verloopstuk van cartomizer naar mondstuk is ook super ideaal! Dat daar in al die jaren nog geen Chinees aan gedacht heeft. Al gaan de mondstukjes bij mij niet de gehele dag mee, maar je krijgt er dan ook genoeg geleverd bij elke refill of startersset.

De gehele set is gewoon compleet. En, als klap op de vuurpijl, krijg je er nog een leuke en handige etui bij ook.

Ik denk dat dit nog eens een leuk verjaardagscadeau of kerstcadeau kan zijn. Typisch een systeem dat bij iedere bijna ex-roker past!

Wel hoop ik dat er in de loop van de tijd de batterijen ook los te bestellen zijn. Zodat je een reserve batterij op voorraad kan hebben, zonder daar weer een hele startersset voor aan te hoeven schaffen.

Voordelen
 • Lekvrij
 • Genoeg bijgeleverde mondstukjes
 • Hygiënisch systeem
 • Keuze in smaakjes
 • Set is inclusief handig en stevig etui
 • Consequente smaakafgifte
 • Voldoende & warme damp
 • Duidelijke gebruiksaanwijzing (ook in het Nederlands)
 • Plug & Play: iedereen kan het.
Nadelen
 • Geen eGo (who cares, in dit geval; ik niet)
 • Het nicotine gehalte wordt weergegeven, maar er wordt er niet bij vermeld per welke eenheid dit berekent moet worden. Het totale aantal milligrammen nicotine per cartridge is dus niet vast te stellen.

 

Getagd: /

34 gedachten over “Zensations

  1. Meestal blijft de smaak weg. De damp wordt zeker minder of zelfs helemaal geen damp meer. Er kan ook een ‘verbrande’ smaak op treden als men te lang blijft door gaan met een lege cartridge.
   De stelling: zonder nicotine door blijven dampen is onjuist.

   Hoop dat je er wat aan hebt! Veel al heeft de gebruiker na 2 refills wel door wanneer deze leeg is. Maar het blijft jammerlijk dat je het niet kunt zien.

 1. Even een reactie op de Zensations. Positief: smaak (tabak) en gebruiksgemak. Negatief: hard neerzetten veroorzaakt te weinig doorstroming en is alleen te verhelpen door het einde van de batterij er voorzichtig uit te pulken. De batterijen en laders geven het erg snel op. Het meest negatieve is de prijs, bijna 3,5 euro per vulling. Bij het zelf vullen van een tank ben je 5 keer goedkoper uit 🙁
  Door de rigoreuze prijsstijging van 6 naar 7 euro per set vullingen ben ik de markt gaan verkennen en zeer tevreden nu. Wanneer zij het juist iets goedkoper hadden gemaakt was ik klant gebleven. Het feit dat als je grotere volumes omzet en met iets minder winst genoegen neemt ook rijk kunt worden is deze jongens ontgaan. Gemiste kans want het is een goed product, maar bovenmatig prijzig.

  Jos

 2. Toch nog een extra vraag: Weet iemand mij een merk te noemen dat de ” echte” sigaret zoveel mogelijk benadert qua smaak, rook etc?

  1. Beste,
   Een sigaret smaakt voor een grote gedeelte naar teer. Deze stof zit niet in e-sigaretten, gelukkig maar! Dat maakt het e-roken een stuk minder slecht dan het klassieke roken. Ik begrijp uw ongenoegen bij de Zensations. Zensations is slechts één van de vele alternatieven voor het roken. Net zoals de nicotinepleister een alternatief is, is een e-sigaret dat ook. Maar omdat ze er tabaks smaken aan koppelen en omdat er een damppluimpje uit komt willen wij als gebruikers dat het ook echt naar een sigaret smaakt. Dit zullen we nooit gaan vinden. Dit allemaal voorop gesteld, het volgende:
   De Zensations is een voorgevuld systeem en voor vele werkt dit prima! Het is gebruiks vriendelijk, het is hufter-proof en het heeft omdat er een damppluimpje uit komt iets weg van roken. Het is meer een alternatief voor de ‘gewoonte’ als daadwerkelijk voor het echte roken.
   Er bestaan ook andere systemen. Zoals tanksystemen. Bij tanksystemen vult u zelf de vloeistof in een tankje. Het is misschien net een handeling teveel, dat zelf vullen, maar het geeft zoveel meer mogelijkheden. Bij tanksystemen bent U niet meer afhankelijk van 1 merk of 1 nicotine gehalte. U bent niet meer verbonden aan 1 (web)shop. En als tabakssmaak nummer 1 niet bij u past, stapt u zeer gemakkelijk over op tabakssmaak nummer 2. Er zijn wel 100 verschillende vloeistoftabak merken… Over de verschillende soorten maat niet te spreken. De keuze om meer gier in de keel te hebben, of juist niet, een batterij die net wat langer mee gaat. Tanksystemen zijn altijd iets groter dan cartridge systemen en bevatten doorgaans een drukknopje, daar op zult U moeten drukken alvorens te kunnen dampen. Dit zorgt ervoor dat de batterij het harde werk doet. U hoeft er niet hard aan te trekken, de damp komt vanzelf.
   De prijs is wel wat hoger. En er is ook veel rommel op de markt. Zo bestaan er ook hele kwalitatieve slechte tanksystemen die voor een dure prijs verkocht worden. Let daar op! Een echte tanksysteem startersset vind ik de justfog 1453 set. Een aanrader voor vele beginners.
   In het cardrigde systeem wereldje… Zal u altijd vast blijven zitten aan 1 smaak, 1 merk en 1 bepaalde manier van inhaleren. Uitbreiding is niet mogelijk.
   Dus om antwoord te geven….
   Wat zoveel mogelijk een ‘echte’ sigaret benaderd…. Hoe meer het op een echte sigaret lijkt qua uiterlijk, hoe minder het er naar smaakt. Een tanksysteem komt dichter bij de rookbelevenis, maar is minder gebruiksvriendelijk dan een Zensations.

   Ik hoop u hiermee een passend antwoord te hebben gegeven. Uiteraard ben ik slechts één reviewer, die graag andere mensen oo weg helpt met het e-roken

 3. Ben nu een paar weken aan de Zensations.Hij begint me toch tegen te vallen aangezien ik eigenlijk helemaal geen tabak proef. Heb tussendoor een paar gewone sigaretten gehad en dat was een soort thuiskomst.Waarom lukt het toch maar niet om een echte tabakssmaak na te bootsen? Denk er sterk over om het roken nu helemaal op te geven en het zou, wat dat betreft , een succesje zijn. Samengevat: Alle cartridges gehad en niet geen enkele bevalt mij. Ik vind de tabakssmaak en geur van een sigaret niet terug. Jammer!

  1. Heb al reactie gegeven op uw andere vraag. Puur vanwege de teer en duizende andere giftige stoffen die in niet in een e-sigaret zitten.. is het onmogelijk om met verdamping een verbranding van een sigaret na te bootsen. Uiteraard kan een tanksysteem veel dichter bij de rookbelevenis komen, zie daarvoor mijn andere reactie

 4. Sinds twee maanden een Zensations in gebruikt, buiten de voordelen zoals beschreven in het artikel toch een paar nadelen:
  Het unieke mondstukje met de gaatjes aan de zijkanten maken het wel zeer kwetsbaar.
  Dit breekt (te) snel. Voordeel is dat de Zensations nog wel te gebruiken is.
  Nu na twee maanden laadt de batterij niet meer op. De lader is goed, dus daar ligt het niet aan. Rode lamp op de lader brand, maar de batterij laadt niet meer op.
  Jammer, dat was de Zensations..

  1. En nu? Op naar het echte werk? Een tanksysteem bijvoorbeeld? Daarbij zijn de keuzes groots en betere kwaliteit. Uiteraard zijn de Zensations batterijen ook los te verkrijgen… Succes!

Stel een vraag of geef een reactie