ARCHIEF: Onderhoud e-sigaret batterij

Let op dit betreft een oud artikel! Voor het optimale gebruik van een batterij is het van belang deze schoon te houden. Ook uit hygiënisch oogpunt kan het schoonmaken van de batterij geen kwaad. In sommige gevallen kan het zelfs de levensduur van de batterij verlengen. Denk bijvoorbeeld aan kortsluiting door lekkages. Het maakt niet uit om welk type batterij het gaat, ze zijn allemaal schoon te maken. Ook verder onderhoud is van belang zoals het opladen op de juiste wijze.

Batterij schoonmaken:
 1. Maak de schroefdraden dagelijks schoon met een licht vochtige doek. Zowel in het schroefdraad als daar buiten. Herhaal dit tot dat de batterij geen zwart meer afgeeft. Maak de batterij nadien goed droog met een tissue of droge doek.
 2. Bij lekkages aan de elektronische sigaret altijd ook de batterij controleren. Vooral in het schroefdraad kan wel eens een druppeltje vocht terecht gekomen zijn dat met het bloten oog niet te zien is.
 3. Om kortsluiting te voorkomen altijd na een lekkage met een tissue even controleren of de batterij nog droog is.

Batterij opladen:
 1. Het maakt niet uit wanneer de batterij aan de lader gaat. De batterij hoeft niet perse helemaal leeg te zijn.
 2. Alleen de eerste keer is het van belang dat de batterij helemaal vol geladen wordt. Daarna maakt het voor een Li-ion batterij niet meer uit wanneer deze van de lader gehaald wordt.
 3. De batterij is beschermd tegen ‘overladen’. Het is dus gevaarlijk dat de batterij langer aan de oplader zit dan nodig is.
 4. Gebruik altijd een oplader die bedoelt is voor de batterij van een elektronische sigaret. In sommige gevallen kunnen GSM laders precies dezelfde lader zijn als die van de elektronische sigaret. LET OP!! Niet in alle gevallen. Daarom altijd kiezen voor de veiligste weg.

 Elke batterij heeft zijn eigen lader

Als de batterij het niet meer doet:
 1. Als het lampje of ledje van de batterij het nog wel doet maar er is geen dampproductie. Dan kan het zijn dat niet alles goed aangesloten is. Of dat het probleem zich in de tank of cartridge bevindt. Bijvoorbeeld een kapotte coil, atomizer of een lege cartridge.
 2. Als het lampje of ledje van de batterij het niet meer doet, een andere kleur aan geeft of meerdere malen knippert, dan kan het zijn dat het tijd is de batterij op te laden.
 3. In sommige gevallen moet een batterij eerst ‘uit’ gezet worden voordat deze opgeladen kan worden. Dit kan enkel bij batterijen met deze functie.
 4. Laadt de batterij niet meer op? Onthoudt dan goed dat dit niet alleen aan de batterij hoeft te liggen. De lader kan ook defect zijn.
 5. De oplader springt niet meer op groen maar blijft hangen op rood/oranje zodra de batterij er lang aan gehangen heeft. Dit is een duidelijk voorbeeld dat de batterij in kwaliteit achteruit is gegaan. Het is tijd een nieuwe aan te schaffen. Uiteraard kan altijd middels een tweede oplader getest worden of hierbij ook het ledje niet op groen komt, zodat u zeker weet dat het niet aan de oplader ligt. U zult ook merken dat de batterij minder lang mee gaat op een dag. Probeer niet het uiterste uit de batterij te halen, wees verstandig en schaf een nieuwe aan.

AUTOMATISCHE ACCU

De batterij die geen knopje heeft. De eRoll, de wegwerpers en nog vele andere elektronische sigaretten kennen dit fenomeen. Maar hoe werkt het nou eigenlijk? De damper zal gaan werken op het moment dat er een hijsje genomen wordt. De automatische accu’s worden juist accu’s genoemd omdat het batterijen zijn die weer opgeladen kunnen worden. Dit gebeurd met de bijgeleverde oplader. Vaak een usb-lader met aan de ene zijde een usb aansluiting en aan de andere zijde een schroefdraad waar je de accu in kan schroeven. Op het moment dat er een hijsje genomen wordt, ontstaat er een kleine luchtstroom, dezelfde als wanneer er in de damper geblazen zou worden. Een kleine sensor neemt dit waar een stuurt een signaal naar een klein printplaatje dat zich ook bij de accu bevindt. Op de printplaat zit een schakelaar die na het gegeven sein stroom laat lopen naar de verdamper. Op dit moment kan er damp vrijkomen. Ook zal er op dat zelfde moment vaak aan de voorzijde van de elektrische sigaret, met dit type accu, een lampje branden. Dit lampje zit op dezelfde printplaat. Om dit makkelijk te maken voor de fabrikant, zit het printplaatje aan de voorkant van de damper. Daar waar het lichtje brand op het moment van een hijsje.
De sensor is een drukverschilsensor. Die neemt waar dat er druk verschil is en dat ontstaat wanneer er een hijsje genomen wordt. Dit verschil wordt versterkt waardoor er een mosfet wordt open gezet, vervolgens zorgt dat er voor dat het verwarmingselement van je damper van stroom voorzien wordt. Om het simpel te houden; gewoon een hijsje nemen en het werkt!

Getagd: / /

4 gedachten over “ARCHIEF: Onderhoud e-sigaret batterij

 1. Gister een tarot baby aangeschaft. Nu blijkt het te zijn dat die blijft hangen op het laden en verder doet die niks meer wat kan dat zijn? Want was een duur grapje

  1. Hoi Roan,
   Klinkt als een software probleem. Uiteraard kun je gewoon terug gaan naar de winkel en eventueel om garantie vragen.

   Daarnaast kun je ook de batterij, los van de lader, laten liggen en zorgen dat hij leeg gaat. Dat de batterij dus uit zich zelf uitgaat omdat deze helemaal opperdepop is. Vervolgens, zonder aan te zetten, laad je hem helemaal op. Het liefst nog een uur extra. Dan zou het verholpen moeten zijn. Mocht hij wel vuren, dan zeker gebruiken om de batterij sneller leeg te krijgen.

   Ik ga er van uit dat je geen firmware upgrade hebt gedaan? Vaak als je dit verkeerd uitvoerd veranderd je batterij ook in een baksteen.

   Succes

Stel een vraag of geef een reactie