Cotton Wick vs Bamboe Wick

Cotton Wicks vs Bamboe Wick

Wick is de Engelse benaming voor ‘lont’. En deze lont hebben wij nodig om te kunnen dampen. Natuurlijk zijn er ook mogelijkheden in RDA’s om zonder wick te dampen. Uiteraard zijn er meerdere reviewers die dit vergelijk reeds gedaan hebben. Bijvoorbeeld Phil Bursardo. Klik HIER voor zijn YouTube filmpje. Maar ik wilde er voor mijzelf ook achter komen wat ik zelf het lekkerste vind. Vandaar hier mijn review.
In deze contest heb ik gekozen voor de volgende Wick soorten: Bamboe, Bio katoenen wat, CelluCotton en Chilly’s Cotton (KohGenDo). Ik heb expres niet gekozen voor silica, dit omdat ik de kwaliteit hiervan der mate onder dit niveau vind liggen. Ook heb ik niet gekozen voor de metaal-varianten dit omdat dit voor mij vrij nieuw is en ze i.v.m. kortsluiting niet overal even makkelijk in kunnen.

IMAG2246

Naam: Bel Nature, Biologische Katoenen watten
Prijs: verkrijgbaar in verschillende natuurwinkels vanaf 3 euro voor 100 gram
Toepassing:Dagelijkse cosmetica en lichaamsreiniging
Gebruiksaanwijzing:                  
Er zijn op YouTube genoeg filmpjes te zien hoe je deze producten kunt gebruiken in de dampwereld. Ik pak altijd een streng van ca 5 cm. Aan één uiteinde maak ik een klein puntje door de wat tussen mijn vingers te draaien. Soms gebruik ik hier een druppeltje liquid bij, dan verloopt het makkelijker. Dit puntje haal ik door het oog van de coil. En trek ik helemaal door zodat aan beide kanten evenveel katoen zit. Dan knip ik het op maat. Zorg er altijd voor dat de wat niet te los, maar zeker niet te strak zit. Je moet de wat altijd nog heen en weer kunnen trekken door je coil. Dryburnen is niet mogelijk met katoen. Klik HIER voor een tutorial van YouTube (vanaf de 12e minuut gaat het over het toepassen van katoen)
Type stof Zo logisch als het maar kan zijn: katoen. Afkomstig van de katoenplant.

 

 

Naam: Koh Gen Do Organic Cotton Pads / Chilly’s Cotton
Prijs: 6 pads van 50 x 60 mm voor 2,50 euro. Ook vind je ze op internet; 60 pads voor 12 dollar
Toepassing:Dagelijkse cosmetica en lichaamsreiniging.
Gebruiksaanwijzing:             
 Er zijn op YouTube genoeg filmpjes te zien hoe je deze producten kunt gebruiken in de dampwereld. Knip de strookjes altijd in de lengte van je pad af. Dit zorgt ervoor dat je beter liquid opneemt. Als je meer nodig hebt, kun je ook meerdere strookjes op elkaar doen. Klik HIER voor een YouTube filmpje
Type stof: Organisch katoen. Afkomstig van de katoen plant

 

 

Naam: Rayon Cotton: CelluCotton
Prijs: 1200feet voor 32,69 pond, of op de Nederlandse markt 20-30gram voor circa 5 euro
Toepassing:In de commerciële markt kom je deze veel tegen onder de naam Viscose. Dit wordt veel verwerkt in kleding.
Gebruiksaanwijzing:              
 Er zijn op YouTube genoeg filmpjes te zien hoe je deze producten kunt gebruiken in de dampwereld. Rayon dient zo min mogelijk gekreukeld te worden, evenals ‘gewrongen’. In natte toestand halveert de mechanische sterkte van de vezel, dus wanneer er liquid op zit, door extra breuken te maken in de vezel, zal het wicken moeilijker gaan. Zorg altijd dat er genoeg Rayon in je coil gaat en hou dit soepel/ fluffy. Net als bij katoen, kun je deze niet dryburnen. Klik HIER voor een instructiefilmpje.
Type stof: Het is een kunstmatig vervaardigd vezel op basis van een natuurlijke grondstof; cellulose. Cellulose kan gewonnen worden uit allerlei soorten planten zoals katoen, bamboe, bomen.

 

 

Naam: Bamboe (garen)
Prijs: 5 euro voor 800 meter (lees: de rest van je leven), Tegenwoordig ook HIER te bestellen: 2eu voor een flinke streng, reeds uit de knoop gehaald, en fijn om eens te testen.
Toepassing:Garen voor handwerk
Gebruiksaanwijzing:              
 Er zijn op YouTube genoeg filmpjes te zien hoe je deze producten kunt gebruiken in de dampwereld. Je wikkelt een lengte rond twee of drie vingers. Vervolgens doe je met een dun stukje kanthal het klosje bij elkaar binden. Met behulp van het kanthal kun je zo het hele klosje door je coil halen. Veel al wordt er gebruik gemaakt van 6 draadjes bamboe per mm doorsnede coil. Ik persoonlijk houd het op 5 draadjes per mm. Deze is niet te dryburnen.
Type stof: Organisch. Al kan er soms een machinale smaak aan zitten. Uiteraard is de bamboe uit te koken om hier van af te komen.

 

Alle wicks zijn getest in de KFL+, de RSST en in de Dripper. Om het overzicht op de pagina te bewaren heb ik niet al te veel foto’s geplaatst. De coils waren ten allen tijden 1,4 ohm en gewikkeld van kanthal 0.25mm. Meestal had ik hiervoor 8 wraps nodig om een 1,75mm boortje. Als Liquid heb ik gekozen voor Tribeca van Halo. Dit omdat ik deze vloeistof door en door ken. Heeft er nu ook wel in geresulteerd dat ik voorlopig deze vloeistof niet meer kan dampen. Heb er iets teveel van binnen nu. Ik heb gekeken wat voor mij belangrijk is. Aan de hand hiervan heb een een tabel gemaakt met de uitslagen. Hierbij kreeg de wick met het beste resultaat 4 punten en die met het slechtste resultaat 1 punt. Uiteraard blijft dit allemaal heel persoonlijk. Ook de keuze die ik in het vervolg maak betreft de wicks zal niet afhangen van deze tabel. Het ligt er net aan waar ik het voor ga gebruiken. Zo kan ik af en toe zin hebben in een wat zachtere smaak en soms in een sterke troath hit. Ze zijn dus allemaal goed, enkel de ene heeft weer toepassingen die de ander niet heeft. 

 uitslag wick test

Conclusie

Chilly’s Cotton komt qua punten het beste uit de test.

Bamboe

Het is wat gepriegel, het is even testen maar uit eindelijk geeft deze een hele goede smaak weer van de liquid. Ik persoonlijk vind het zeer te vergelijken met de smaak die ik krijg bij mesh. Het zorgt voor een wat uitgebreidere smaak van je liquid dan andere wicks. In tegenstelling tot alle watten zorgt de bamboe wel voor een wat mindere troath hit. Middels deze test, kwam ik er ook pas achter dat de wick werkelijk hier aan mee kan helpen. Bamboe is een materiaal dat voor een relaxte damper is weggelegd. Lekker subohmen en hoge wattages willen halen, is voor mij niet waar deze wick voor geschikt is. De draadjes kunnen veel al één voor één afbreken/ doorbranden, dit zorgt voor dryhits. Maar gewoon chillen met je RSST in de hand op een mech MOD, is precies waar deze in uitblinkt. Mocht je enig idee hebben dat je oude zweet sokken aan het dampen bent dan kan het wel eens zijn dat je de bamboe moet uitkoken. Ook het uitzoeken hoeveel bamboe strengen er door een coil moeten vereist zijn tijd. Te veel zorgt voor dryhits en te weinig ook.

Bio katoenen wat

Deze heeft ten opzichte van de rest in mijn belevenis een hele duidelijk troath hit. Dit viel als eerste op. Het is makkelijk te bewerken, heeft geen eigen smaak, en is geheel natuurlijk. Er zijn geen moeilijke gebruiksaanwijzingen bij deze wick, enkel je moet deze niet te strak in je coil willen frutten. Een nadeel is wel weer dat deze veel troep verzameld. Hiermee bedoel ik te zeggen; met de wat als wick moet je eerder re-wicken. De kleur-,smaakstoffen en nicotine blijven hier enorm in hangen. Dit hoopt zich allemaal op in je coil. De bio katoenen wat ging bijna gelijk op met CelluCotton. Toch kies ik voor de bio wat. Omdat deze natuurlijk is en makkelijk toe te passen is. Ik heb liever iets dat natuurlijk is, omdat je nooit helemaal weet wat je in ademt. Dat ik deze wat eerder moet verwisselen en deze toch een beetje op de smaak inlevert neem ik dan maar voor lief. Tevens is de prijs van de gewone wat een stuk lager dan die van de CelluCotton.

CelluCotton

Ja. Wat moet ik hiermee. De smaak is echt toppie. Eigenlijk kon ik de smaak niet onderscheiden van de Chilly’s Cotton. Maar ik ben er geen vriendjes mee geworden. In de KFL+ heb ik tot twee keer toe, na 4ml gedampt te hebben, een halve dryhit gehad. In de dripper had ik dit probleem dan weer niet. Kortom in de dripper is deze wick super, maar ik zal deze niet meer in mijn Kayfun doen. Daarnaast vind ik deze nog erg bewerkelijk. Dat komt omdat ik er nog niet zo bekend mee ben. Ik heb er nog niet echt feeling mee, bijvoorbeeld; hoeveel er nou precies door de coil moet. Dit is met bamboe ook altijd erg uitzoeken geweest. Maar de smaak die eraf komt, die maakt echt een hoop goed. De smaak is voortreffelijk even als de damp. Ik zou deze graag mee nemen in mijn drippen als ik ga subohmen. Ook blijft deze wick langer schoon dan de ‘normale’ katoenen wat.

Chilly’s Cotton

De winnaar. Met vlag en wimpel. Deze gaat net zo makkelijk als katoenen wat door je coil. Zonder enige moeite. En de smaak is op en top. Ik ben benieuwd of deze ook zo super is in de Protank coils. In de RSST wickte deze ook erg goed, enkel ik vind de smaak van bamboe dan meer tot zijn recht komen. Ook in de dripper gaat deze goed tekeer. De troath hit is niet zo heftig als bij bio katoen, maar heeft een goede verhouding. Dit zal toch snel mijn favoriet worden en blijven.

 alle wicks

Stel een vraag of geef een reactie