GPlat 24 Coil

GPlat Coil – 24 gauge

Gplat single coil, 8 wraps Naam coil: Single coil
Materiaal: Gplat – premium wire
Diameter draad: 0,51mm / 24 gauge
Diameter coil/ boortje: 3mm
Aantal wikkelingen: 8
Weerstand: 0.5 ohm
Tank:
Chi You (clone) RDA
Wick:
Katoenen bio wat

Beschrijving

Gplat is een premium wire. Oftewel ‘draad van de beste kwaliteit’. Dit draad is anders dan kanthal of nichroom draad. Bij het fabriceren van dit draad wisten ze al dat het einddoel van het draad ‘dampen’ was. Kortom juist voor het zelf maken van je coils is er een speciaal draad bedacht, met een speciale legering; Gplat. Dit zorgt ook voor een andere/ betere smaak belevenis dan bij kanthal.

Verschillende G-Plat wire gauge verkrijgbaar:
26 gauge ~ 0.40mm
24 gauge ~ 0.51mm
22 gauge ~ 0.64mm

Het draad is niet goedkoop. Je betaald al snel 20 euro voor zo’n 4,5 tot 5 meter van het draad. In tegenstelling tot de reguliere kanthal betaal je zo’n 3 tot 4 euro voor 10meter draad. De draad is zo vervaardigd dat voorgloeien niet meer nodig is. Ook zou het voorgloeien de ‘speciale’ laag doen verdwijnen waardoor het unieke kenmerk van de draad ‘betere smaak belevenis’, niet meer tot uiting komt. En je dus eigenlijk gewoon de goedkopere kanthal kan gebruiken.

Ik heb de 24 gauge Gplat aangeschaft. Het kwam in een zakje binnen, samen met wat katoenen watten. Ik heb mijn eigen merk watten, en er staat niet op wat voor watten het zijn die bijgeleverd zijn, dus ik heb de watten in de verpakking weggegooid.
Gplat 24Het hoge aantal gauges doet al denken dat deze draad enkel bedoeld is voor sub-ohmen. Het is ook bijna onmogelijk om een coil van 1.5 ohm te bouwen. En dat deze dan ook nog in je tank past. Daarnaast zal het vele verwarmingsoppervlakte uiteindelijk zich ook tegen je gaan keren. Die dikke draag heeft veel oppervlakte en kan dus veel liquid verdampen, enkel de batterij heeft ook heel veel draad te verwarmen. Je zult hier de gulden midden weg in moeten vinden voor een degelijk resultaat. Zo heb ik de draad ook gebruikt voor een dual coil in de Dreadnaut. Helaas dit was dus typisch een voorbeeld van teveel draad om lekker te kunnen dampen. Het zijn twee coil van ieder 0.7 Ohm. Dus 0.35 Ohm bij elkaar. In totaal zijn dit 16 wikkelingen. Als ik de fire button indruk, duurt het te lang voordat ik wat geknetter hoor, laat staan tot dat ik een lekker pluim warme damp uit de Dreadnaut haal.

Vervolgens heb ik de Gplat geprobeerd in de RSST. Het is een heerlijke draad om gewoon uit de losse pols ergens om heen te wikkelen. Zonder dat je er een micro coil van maakt. Omdat je Gplat niet wil voorgloeien, zul je wel wat ervaring nodig hebben, anders blijf je met hotspots zitten.

Tot slot wilde ik er toch nog een micro coil van maken. Ik heb dit eerst geprobeerd zonder voor te gloeien. Dit werd geen succes. Ook al kun je het draad prima strak rond een boortje draaien. En blijft het ook precies in dat model staan (het veert niet terug), als ik er mee begin te dampen, dan krijg ik precies de smaak van een hotspot. Een soort van dryburn achtige smaak. Uiteindelijk mijn Chi You dripper gepakt, Gplat met 8 wikkelingen om een 3 mm boortje gedaan. Kwam uit om 0.5 Ohm. Deze heb ik voor gegloeid. En tijdens het voorgloeien zag ik eigenlijk hoeveel hot spots de coil had. Best wel veel. En daarna heb ik de coil gewickt met katoenen wat, Lucena van 5pawns erop gedrupt.. en heeerlijk.

Uiteraard zou ik nog lager in ohm kunnen gaan, anders had ik eigenlijk een minder dikke draad moeten nemen. Aan de andere kant, de Chi You heeft ook weer niet zo’n grote dampkamer, dus dat deze iet wat langzamer opwarmt is geen probleem voor mij.

Hoe kanthal A1 24gauge zou smaken ten op zichten van de Gplat? Dat weet ik nog niet. Wat ik wel weet is dat mijn smaak belevenis nou niet echt helemaal ‘wow’ was. De hitte die van de draad af kwam was meer ‘wow’. En dat zal ik met een niet premium draad van dezelfde dikte ook kunnen bereiken. Voor mij geen dure draad meer.

Gplat Single Coil 0.5ohm

 

3 gedachten over “GPlat 24 Coil

 1. ik heb de kanger subtank, nu wil ik een coil maken van 0.5 ohm welke dikte karthal heb ik daar voor nodig en hoeveel omwentelingen, en hoe dik moet het boordje zijn?
  ik heb nu de kant en klare , maar die zijn duur, dus als ik de zelfde smaakbeleving krijg zou dat ok zijn.

  1. Beste Bob,
   In mijn snelle review over de kanger subtank (http://www.2vape.nl/verdamper/kangertech-subtank-eerste-indruk/) staat helemaal onderaan een filmpje met hoe de coil te recoilen. (er staan twee filmpjes, de bovenste is het). Je wilt natuurlijk een coil die snel warm wordt en genoeg damp afgeeft. Als je hele dikke kanthal zou gebruiken, heb je veel oppervlakte maar kan het een tijdje duren voordat deze goed warm wordt. Pak je hele dunne kanthal, warmt de draad zeer snel op, maar heb je al snel minder damp omdat er weinig oppervlakte is. Kortom ik zou zelf eerst kijken wat voor mod ik er onder heb. Als het een variabele is die wel tot 30Watt kan, kom je al een heel eind.
   Persoonlijk zou ik kiezen voor de 0,40 mm kanthal (26gauge). Het boortje waar je om heen wikkelt zou ik tussen de 1,8mm en de 2,0mm pakken. Je zou dan op ongeveer 5 wikkelingen komen. Kijk ook bij deze link: http://www.steam-engine.org/coil.asp?r=0.5&awg=26&id=1.8

   Mocht het allemaal lukken en dat je op het eind de onderkant van de coil niet meer goed terug kan ‘drukken’ omdat de draad toch te dik is, moet je overgaan op een dunnere kanthal. Maar dat hoop ik niet voor je. Succes!

  2. Ow en mocht je niet je ‘oude’ coil willen recoilen maar het RBA deck gebruiken, vergeet dan mijn vorige reactie 🙂 Als je het deck gebruikt kun je alle kanten op. Nog steeds geld de wikkelingen die ik net zei. Maar je kan ook een dual coil bouwen. Meestal is een 0,30mm kathal (28gauge) daar zeer geschikt voor. Zeker voor beginners, je kan er namelijk meerdere kanten mee op. 1,75mm boortje, 2x een coil maken met 6 wikkelingen en ik denk dat je ook rond de 0.5 ohm zit. Voor als nog kun je de calculator gebruiken. Het beste is gewoon te kijken naar wat youtube filmpjes, zo leer je het snelst.
   Om terug te komen over de ‘oude’ coil te recoilen (het ombouwen van de fabriekscoil), dit zorgt ervoor dat je nog steeds de volledige 6ml inhoud van je tank kan gebruiken. Met het deck lever je zo’n 2ml in. Good luck!

Stel een vraag of geef een reactie

%d bloggers liken dit: