IQOS E-sigaret Review

IQOS E-sigaret Review

Soms weet je niet of je er nu wel of niet een review over moet schrijven. Wanneer is het e-sigaret gerelateerd en wanneer niet. De IQOS, een super chique ding, is een elektronische sigaret bedacht door Philip Morris. Elektronisch is deze sigaret zeker, maar een damper zou ik het niet noemen. Daarbij moet ik vermelden dat bij een klassiek e-sigaret er vloeistof (met of zonder nicotine) verdampt wordt. Bij de IQOS worden er tabaksticks (met nicotine) verhit. Het verschil met roken is dat bij een klassieke sigaret de tabak verbrand wordt en niet enkel verhit zoals bij de IQOS.

Begin augustus was ik weer eens in Noord-Holland. En als je als damper daar bent, is het altijd leuk om bij de Cigo Mazereeuw winkel in Haarlem binnen te stappen. Zij hebben een zeer ruim assortiment aan e-sigaretten… eigenlijk hebben ze elk merk wel in huis. Ook qua e-liquids heb je daar niets te klagen. En toen zag ik daar iets nieuws… iets wat ik nog niet kende en moest ervaren van mezelf. De IQOS ‘e-sigaret’.

De IQOS e-sigaret wordt niet zomaar verkocht, je krijgt er een dosis informatie bij waar je u tegen zegt. Het kan niet fout gaan na de uitleg die de verkoper je geeft. Ook dien je jezelf te registreren bij iqos.nl. Dit registreren deed de verkoper voor mij. Hierdoor krijg je een account bekend onder de noemer Mijn IQOS.

Aanschaf prijs IQOS (zonder Heets) = € 70

Verpakking

Het is een keurig net doosje. Erg stevig en het geeft het gevoel dat het een luxe e-sigaret is. Het heeft iets Apple-igs vind ik zelf. In de verpakking vind je de IQOS  holder en de IQOS pocket charger. Daar onder bevindt zich de oplader, bestaande uit een USB laadkabel en een geschikte stekker. En een klein schoonmaak kitje voor de holder. Met holder wordt bedoeld; de e-sigaret (althans zo noem ik het even voor het gemak). De pocket charger is het kleine doosje waar je je e-sigaret in op kan bergen en laden tegelijk.

Werking

IQOS E-sigaret Review

In de gebruiksaanwijzing staat heel duidelijk vermeld hoe de IQOS e-sigaret werkt. Ook als je de IQOS aanschaft, loop je de winkel uit en weet je precies hoe deze werkt. Raadzaam is de e-sigaret eerst even op te laten in de lader.

IQOS E-sigaret Review

Bij stap 2 is het erg van belang dat je niet draait aan de tabakstick. Dit komt omdat het verwarmingselement dan kan beschadigen of dat het tabak verpulverd. Enkel recht er in duwen is wat kan.

2vape IQOS

Als het groene lampje continue brandt, heb je 6 minuten de tijd om aan je e-sigaret te hijsen. Of… 14 hijsjes. Na 14 hijsjes stopt de e-sigaret er ook automatisch mee. En na 20 tabaksticks gebruikt te hebben, raad het apparaat je aan even te gaan schoonmaken.

IQOS E-sigaret ReviewStap 4 is erg van belang. Als je de kap van de e-sigaret niet ophoog schuift, dan blijft er tabak achter in je e-sigaret.

In de gebruiksaanwijzing wordt op bladzijde 3 wel gesproken over een reinigingsknop verwarmingselement, maar hier wordt verder niet op in gegaan in het hele boekje. Er wordt wel gesproken over hoe de e-sigaret te reinigen, maar dat knopje komt niet ter spraken.

Met de pocket charger kun je ongeveer 20x de holder opladen. Daarna zul je de pocket charger weer moet opladen via de USB aansluiting aan de onderzijde van het apparaat.

Heets

Ook wel tabaksticks genoemd in de gebruiksaanwijzing van de IQOS. Een doosje van 20 stuks kost 6 euro!! Ik persoonlijk vind het nogal prijzig, al is het goedkoper dan klassiek roken. Als damper van e-sigaretten met vloeistof kan ik zeker goedkoper uit zijn dan met de IQOS. Zeker als je beseft dat je de IQOS niet even weg kan leggen na 2 trekjes. Je moet de tabastick helemaal op’roken’. Of niet, je kan de IQOS wel wegleggen na 2 trekjes, maar dan is je tabakstick na 6 minuten waardeloos. Een positief punt kan zijn dat een roker zo wel zijn ‘rookmomentjes’ behoud.

Er zijn drie varianten tabaksticks/ Heets:

 • Amber: Rijk en gebalanceerd
 • Yellow: Elegant en zacht
 • Turqoise: Zacht en fris

Ik denk dat Amber een regular sigaret moet voorstellen, Yellow de light variant en dat Turqoise de menthol sigaret moet vertegenwoordigen.

Wat er in zit qua nicotine? Ik zou het niet weten. Maar gelukkig kan ik via Mijn IQOS een mailtje sturen met mijn vraag. Ook stelde ik de vraag of er teer in de tabak zit die gebruikt wordt voor de tabaksticks. Hun razend snelle antwoord:

Het nicotine-gehalte in de damp van een tabakstick is gemiddeld 0,5 mg voor elke variant.

De definitief van ‘Teer’: de deeltjes die na het scheiden van water en nicotine achterblijven in de rook van een brandende sigaret. Omdat IQOS tabak in een speciaal ontworpen tabakstick verwarmt en niet verbrandt zoals bij sigaretten, ontstaat er geen rook, maar een damp zonder ‘teer’.

Mijn ervaring

Ik ben al 4 of 5 jaar een damper. Vroeger was ik een dual user, d.w.z. ik rookte en dampte door elkaar. Nu heb ik toch al enige tijd geen sigaret meer aangeraakt. Dus je kan wellicht mijn reactie voorstellen toen ik een hijsje nam van de IQOS. Bah! Wat smerig! Waarschijnlijk net zo vies als een klassieke sigaret 😉

Ik denk dat rokers het zullen ervaren alsof zij een ander merk sigaret roken dan hun eigen vertrouwde sigaret. En dat het voor een roker wellicht helemaal niet smerig smaakt.

Het is een wereld van verschil in vergelijking tot dampen (het gebruik maken van e-sigaretten met vloeistof).

 1. Dampen is zoveel lekkerder 😉
 2. Met dampen kun je zelf het nicotine-gehalte bepalen en dus ook afbouwen.
 3. Dampen kun je elk moment doen, hoeft niet in een tijdbestek van 6 minuten of binnen 14 hijsjes.
 4. Aanschaf van een e-sigaret met vloeistof kan goedkoper zijn dan de aanschaf van de IQOS.
 5. Van de IQOS komt een rook/tabak geur van af.
 6. Dampen kan (veel) goedkoper dan de IQOS
 7. De garantie van de IQOS loopt wel wat verder dan de meeste e-sigaretten: Namelijk 12 maanden.
 8. Kapotte IQOS? Via het service nummer kun je binnen 12 uur een nieuwe IQOS bij je thuis verwachten.
 9. De IQOS komt dichtbij de belevenis van roken, daar waar het bij de e-sigaret altijd nog even wennen en zoeken is.
 10. Mondstuk van de IQOS is een filter zoals men gewend is bij de klassieke sigaret. Deze filter zit gewoon vast aan de tabakstick. Een nieuwe tabakstick betekent automatisch een nieuwe filter; zeer hygiënisch.

Zou ik de IQOS aanraden? Nee, ik help mensen liever aan een e-sigaret met vloeistof. Oke ik moet toegeven, de garantie en de service is echt groots!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 3,00 out of 5)

14 gedachten over “IQOS E-sigaret Review

 1. Grootste nadeel van de vloeistof is dat je niet weet wat er in zit en sommige mensen er niet tegen kunnen. Ditte

 2. Ik ben van roken overgestapt op de iqos en ik moest eventjes wennen, maar dan bedoel ik ook echt eventjes. Ik rook nu alleen Heets sinds 10 weken. Nu vindt ik dit het beste alternatief. Een echte sigaret smaakt nu zelfs vies (verbrand papier) Dampen met e-liquids heb ik nooit aan kunnen wennen; ik bleef maar hoesten. Daarentegen deze stap was zo gemaakt. Dus…. voor mij werkt dit!

 3. Mijn ervaring met de heets is dat er in een pakje veel zitten die geen of zeer weinig ( rook) damp geven

 4. Goed dat je het deelt! Ik zelf heb maar weinig met de IQOS. Maar door ervaringen uit te delen, kunnen andere gebruikers van leren.

  En… Dat is natuurlijk wel erg vervelend. Wellicht terug gaan naar de verkoper?

 5. Ook ik ben overgestapt op de iqos, rook geen gewone sigaretten meer, kan me ook vinden in de reactie dat sommige heets het niet goed doen. Neemt niet weg dat ik tevreden ben. Ik zelf heb ook met liquids proberen te dampen maar kreeg er keelpijn van.

 6. Ik heb ook het idee dat zeker bij de helft bijna geen rook uitkomt. Zonde van het geld. Als het werkt als de betere is het een aanrader. Ik hoop dat er iets in de toekomst aan veranderd

 7. Nu 1 week aan de iqos,moet zeggen dat het me wel bevalt.
  Het roken hiervan gaat wel een tikkeltje anders.
  Je moet niet te snel trekjes nemen ervaar ik en wat langer rustig hijsen,dan heb je een goede rookervaring.
  Sommige heets doen het idd wat minder.
  De smaak zal je even aan moeten wennen,maargoed je eerste cigaret was ook niet om naar huis te schrijven.
  S’ochtens bij me koffie moet ik er wel 2 heets roken,anders ben ik niet verzadigd omdat het wat sneller op is.
  Maar ik ervaar echt het rookmomentje,en nog steeds geen echte gerookt

 8. Sinds begin februari Iqos gebruiker, heb inderdaad ook het idee dat zoals gezegd wordt, de 15 trekjes niet haal, kom niet verder dan 10 of zelfs minder. Ben hiermee begonnen tijdens een verblijf op Curaçao, krijg nu de indruk dat de heets daar toch langer meegingen. Overigens is de Iqos op Curaçao een hit. Ben wel tevreden, heb het nooit vies gevonden.

 9. Ik voor 20% menthol roker en 80% menthol damper heb inmiddels ook ervaring opgedaan met de IQOS. Ik ga de IQOS niet kopen omdat de gebruikduur van 6 minuten per heets meer een stress moment op wekt. De 14 trekjes daar in tegen is best veel. Iets wat me ook tegen valt is dat de smaak van de menthol heets in tegenstelling tot tabak of damp na een paar trekjes zijn smaak verliest. Wat me ook opviel is dat de oplader met een capaciteit van 50% niet meer in staat is de IQOS-stick op te laden. Ook de handelingen die nodig zijn met de IQOS omtrent het plaatsen en verwijderen van de heets trekt me niet aan om over te stappen naar de IQOS.

Stel een vraag of geef een reactie