YiHi SX Mini M Class

YiHi SX Mini M Class

sx mini m class Review_0001Fabrikant: YIHIEcigar
Winkel: e-wolk
Soort: Box-MOD
Type: Variabel
Afmetingen:
Aansluitingen: 510
Materialen: RVS
Spanning: (niet instelbaar) 1 – 9,5V
Vermogen: 5 – 60 W
Minimale weerstand: 0,08 Ohm
Passtrough: Micro USB, opladen mogelijk

sx mini m class Review_0022Deze box mod maakt gebruik van de YiHiEcigar SX350J processor. Zijn voorganger was de YiHiEcigar SX350 en werd de S Class genoemd. YiHiEcigar is een fabrikant die chips maakt voor e-sigaretten MOD’s. Voor de verandering hebben ze nu ook zelf de MOD er om heen gemaakt. Het hoofdzakelijk verschil tussen de M en S Class is dat de M Class gebruikt maakt van temperture-control. Ook is er een verschil in minimale weerstand tussen de twee. De S Classe vuurt vanaf 0,15 ohm en de M vanaf 0,08 ohm. Ik heb de Box MOD in de pre-order gekocht bij E-wolk. Ik ben zeer tevreden over de service en uiteraard ook over het product! De prijs van het product is €199  

 

Gebruik van de SX Mini

Uiterlijk

De mod kwam in een stevig doosje binnen. In het doosje zat de SX Mini M Class, een micro USB en de gebruiksaanwijzing. Geheel onbeschadigd en zonder bramen op het schroefdraad.

De batterij cap kreeg ik niet met mijn vingers of duim los, ik gebruik hier voor een muntje en dat werkt prima. Waarschijnlijk moet ik het gevoel nog in mijn handen krijgen.

Van de Sony VTC serie passen zowel de flattops als de buttontop accu’s. Maar een eFest 18650 button top batterij geeft toch wat meer weerstand. Het beste om mee te werken zijn dus flattops. Ook al zit er een veer in, op het moment dat je een eFest buttontop erin gepropt hebt, drukt deze erg tegen de batterij-cap aan. Waardoor de cap er moeilijke op en af gaat.

Ja en als de batterij er eenmaal in zit, 5x klikken en de mod is aan. Tijd om te kunnen gaan dampen. Hij ligt lekker in de hand. Heeft wel wat gewicht, maar dat zorgt er ook voor dat je geen ’top zwaar’ gevoel hebt op het moment dat je er een tankje op hebt.

Over de plek van de vuurknop ben ik zeer te spreken. Zowel met mijn duim als met mijn wijsvinger weet ik de knop perfect te vinden. Het indrukken gaat niet zwaar en je krijgt een duidelijk klikje ter bevestiging dat je de knop hebt ingedrukt.

Via een Review van Phil Busardo over de SX Mini S Class kom je al aardig wat te weten over hoe het menu werkt. Dit verschilt namelijk niet zoveel met de M Class. De M Class heeft één power mode meer, het heeft een optie om met temperature control te werken ennnn kan wel met zijn fysieke knoppen switchen in het hoofdmenu. Bij de S Class kan dit enkel door gebruik te maken van de grafity-sensor. En blijkbaar hebben ze geluisterd naar Phil, geen scherpen hoekjes aan de buitenkant van de MOD bij de M Class.

Ook kom je diverse reviewers tegen die de S Class met de M Class vergelijken. Bijvoorbeeld bij The Vape Chronicles. Ook testen ze in die review de temp control.

EDIT: Toen ik mijn review schreef, was er nog geen uitgebreide review over de M Class. Ondertussen wel;

 

 

Power, Standaard en Soft Mode

De SX Mini maakt gebruik van vier soorten ‘standen / modi’. mode sx mini Power Mode: Hierbij geeft de MOD bij het nemen van een hijsje eerst wat meer wattage af en zakt vervolgens terug naar het ingestelde wattage. Dit om je het gevoel te geven van wat meer boost. De M class heeft ook nog de Power+ mode in tegenstelling tot de S Class.

Standaard Mode: Hierbij geeft de MOD bij het nemen van een hijsje het door jou ingestelde wattage af. Eigenlijk gewoon hetzelfde als een ander MOD

Soft Mode: Hierbij geeft de MOD bij het nemen van een hijsje eerst een wat lager wattage af en stijgt vervolgens geleidelijk naar het door jou ingestelde wattage. Dit om wat rustiger te kunnen dampen.

Die Soft Mode en Power Mode is dus iets wat de SX Mini als extra functie heeft, vergeleken bij vele andere MOD’s.Hiermee zou je dus de dag kunnen doorkomen, zonder je wattage te veranderen maar enkel te switchen tussen deze verschillende standen. Binnen die verschillende standen kun je natuurlijk ook je wattage instellen.

Het vrij ‘omhoog’ of ‘omlaag’ switchen van wattage is iets omslachtiger geworden. Hiervoor zal je eerst in het hoofdmenu moeten aangeven dat je wil gaan veranderen in wattage. Maar de SX Mini biedt wel een andere manier om snel te switchen tussen wattage, het maakt gebruik van “memory-banks”. Dit zijn opslag mogelijkheden voor je favoriete wattage-standen. Het is net alsof je je favoriete radiozenders opslaat en je daar tussen zoekt i.p.v. vrij te zoeken en te tunen op de FM-golf. Per mode heb je 5 opslagplaatsen. In eerste instantie schrok mij dit wel af. Nu ik de SX Mini gebruik merk ik dat ik binnen een uur al gewend bent geraakt aan deze verschillende standen. Het switchen tussen soft, standaard en powerful mode is echt een fantastisch begrip. Kan nu al bijna niet meer zonder.  

 

Mechmode

De SX Mini heeft ook een mechanical modes. Dit wordt dan de “Bypass Mode” genoemd. Via het hoofd menu kun je deze makkelijk instellen. Het leuke is wel dat deze mod  continue de spanning van je accu bij houdt. Iets wat wel handig is om te weten bij het gebruik van een mech.  

 

Temperature Control

Het grootste verschil tussen de S en de M Class is de functie temperatuur controle. Ik heb het nooit nodig gehad bij andere MOD’s en zal het nu ook niet direct nodig hebben. Toch heb ik wat nikkel aangeschaft om het eens te testen. Want de temperature controller werkt niet als je kanthal gebruikt als coil materiaal. Dit omdat enkel de temperatuur coëfficiënt van nikkel is ingesteld op de chip. (Na de firmware upgrade is het ook mogelijk Titanium coils te gebruiken in de TC mode).

Het voordeel van “Temperature Control” is dat je o.a. er dry-hits mee kunt voorkomen.  Ook zal je bij de temperature control mode ervaren dat de eerste seconde van je hijsje hetzelfde smaakt als de laatste seconde. Iets wat normaliter vooral bij dual coils een issue kan zijn. Tot slot kun je het zelf afstellen rekening houdend met de liquid die je gebruikt. Zo kun je voorkomen dat je liquid verbrand in plaats van verdampt.

Momenteel is het een ware hype. Elke nieuwe variabele mod heeft wel temperatuur controle. Kortweg gezegd; tempcontrol of TC.

Tempcontrol is bedoeld voor een veilige, consequente en smaakvolle dampafgifte. Het zegt dus niets over de grote van je wolken, maar over de kwaliteit van je wolken.

Als een gloeidraad (coil) warmer wordt neemt de weerstand toe. Bij nikkel is de coëfficiënt ca. 0,0062 per graad Celsius en bij titanium is dit 0,0038 per graad Celsius.

Een tempcontrol mod meet net zoals andere variabele mods de weerstand van de coil.
(R = U / I ofwel Weerstand = Spanning / Stroom)

Door dat we de temperatuur coëfficiënt weten van bijvoorbeeld nikkel, kan de mod berekenen welke temperatuur en bij welke weerstand hoort.

Hiervoor is het van belang dat er aan het begin van een nieuwe nikkel coil er een referentiepunt wordt gemarkeerd. Een soort van ‘nul punt’ moet worden ingesteld. Zodat de mod kan meten wat de weerstand is bij kamertemperatuur (ca. 20 graden Celsius)

Bij de SX mini kun je dit doen door de ( + ) en ( – ) button tegelijk in te drukken. Dit doe je nog voordat je gevuurd hebt, anders klopt de nulmeting niet. Ook stel je een temperatuur in die als drempelwaarde geldt.

Als je nu gaat vuren, lever je energie aan de coil. De coil wordt warm en de weerstand neemt dus toe. Elke keer dat de weerstand met 0,0062 toeneemt, neemt de temperatuur met 1 graad Celsius toe ten op zichten van het nulpunt (20ºC).

Als de weerstand dus 62% is toegenomen, is de temperatuur dus 100 graden hoger geworden. Het nulpunt is kamertemperatuur = 20ºC. Dus de temperatuur van de coil is 120ºC geworden.

De mod zal energie blijven leveren totdat de ingestelde temperatuur is bereikt.

Als de ingestelde temperatuur bereikt is, zal de mod proberen dit te behouden door genoeg energie te leveren zodat de coil op de juiste weerstand blijft. Dit gebeurd net zo lang als dat de vuurknop wordt in gedrukt

Dit heeft als voordeel dat je een consequente dampontwikkeling hebt en dat komt de smaak ten goede.

Op het moment dat er weinig tot geen e-liquid meer bij de coil komt constateert de mod dat de temperatuur sneller toeneemt. Door deze snelheidsverandering kan de mod denken te weten dat de wick droog is en komt de melding “DRY LIQUID”. Dit ‘afslaan’ van de mod is eigenlijk het feit dat de temperatuur heeeel snel bereikt is en de mod geen energie meer hoeft te leveren.

 

Joules

1 joule = 1 wattseconde.

Het zegt iets over het het energieverbruik. Allemaal heel leuk, maar wat moeten wij ermee? Eigenlijk niets. Maar die joules moeten we instellen als we op de SX mini met tempcontrol willen dampen. Waarom niet het wattage, zoals bij niet TC mods of mode. Want eigenlijk als we 50 Joule in stellen kunnen we dit gelijk zien als het instellen van 50W op onze mod.

En ik heb er twee verschillende gedachten over:

  1. Dit hebben ze gedaan om de gebruiker er aan helpen te herinneren dat deze in TC modus bezig is.
  2. Als we het vermogen zouden weergeven in Watt, zou deze in TC modus steeds verspringen. Omdat als de temperatuur bereikt moet worden het wattage wat hoger is. Wanneer de temperatuur bereikt is, het wattage lager is. Deze verspringing van wattage kost alleen maar rekenkracht en kan traag op het scherm weergegeven worden. Door gebruik te maken van joules kunnen ze een constante waarde laten zien op het beeldscherm en is dus eigenlijk een makkelijkere weg.

Je stelt op de Sx mini mod dus niet alleen de temperatuur in, maar ook het aantal joules. De temperatuur stel je in als maximale temperatuur van de coil. En met de joules stel je in met hoeveel energie je tot aan die temperatuur wilt komen.

Er zijn ook TC mod’s waarbij het wattage in kan stellen in de TCmodus. Of zelfs mods waarbij je helemaal geen wattage of joule hoeft in te stellen tijden de TC modus.

 

Mijn Conclusie over de SX Mini M Class

Ja ik kan er heel kort over zijn. Ik ben zo blij dat ik deze heb aangeschaft. Ik vind de looks aantrekkelijk, ik vind het fijn hoe de mod in de hand ligt. Dat de vuurbutton vanuit elke positie makkelijk in te drukken is. De verende centerpin zorgt ervoor dat al mijn tankjes flush staan. Iets dat ik zeer waardeer.

Het menu leek mij even verwarrend, maar na een YouTube tutorial ben je hier al snel bekend mee. Ook de verschillende modus die je kunt gebruiken maken het dampen aangenamer dan het al was.

Enig nadeel wat ik kan bedenken is de batterij-cap. Dit misschien ook wel omdat ik vele reviewers de cap makkelijk met hun duim los zie draaien en het mij niet lukt. Ook als ik heel kritisch kijk naar de afwerking waarbij het donker grijze gedeelte van de mod past in de rondingen van het licht grijze gedeelte…zie ik hier en daar een kiertje. Van afstand niet te zien en door mijn enthousiasme ook niet als nadelig beschouwd.

Wil je een mooie, robuuste en lekker in de hand liggende mod? Zou je over willen stappen op temperatuur gelimiteerd dampen? Heb je even gespaard? Dan zou ik zeker de SX Mini M class bij een ieder aanbevelen. Ook maak je nu nog geen gebruik van de temp control (net zoals ik zelf) voor het verschil in prijs tussen de S Class en de M Class zou ik het niet laten.

Tja… en dat iedereen het steeds temperature control noemt, nemen we maar voor lief. Maar het is dus niet de temperatuur die je instelt. Je stelt de Joules in, en de temperatuur die je instelt is slechts het limit. Dus mocht de ‘echte’ tempcontrol mod op de markt komen; lijkt me enig. Dat je inderdaad kunt instellen op hoeveel graden Celsius je wilt dampen. Na enkele weken gebruik heb ik één nadeel gevonden; er komen redelijk snel krasjes op de behuizing. Dit is niet bij elke SX Mini het geval. Een collega damper met dezelfde mod, andere batch, heeft dit probleem niet.

(klik op een afbeelding om deze te vergroten)

Getagd:

8 gedachten over “YiHi SX Mini M Class

  1. Hallo, na enkele jaren geleden een electrische sigaret te hebben geprobeerd (en stoppen met roken dus niet is gelukt), denk ik dat vapen wel voldoende kans van slagen heeft gezien het enthousiasme van vele vapers.
    Ik wil slechts 1 mod + tank aanschaffen van topkwaliteit en voor vele jaren probleemloos dampgemak. Op advies en o.b.v. reviews wordt het de YIHI SX350 M-class. De clearomizer moet rvs/glas zijn met instelbare gaten voor liquid en lucht. Ik heb een grote voorkeur voor ultieme smaak en weinig dampproductie, dus hoog-ohmig (single of dual-core).

    Welke clearomizer zou perfect bij mijn wensen passen?

    1. Beste Rene,

      Super leuk dat je een damper wil worden! SX mini M class is voor de beste mod tot op heden. Ookal zijn er die nog meer toeters en bellen hebben, vaak alleen maar overbodig en zonde van de damp kwaliteit.

      Een tankje is nog niet zo makkelijk uit te kiezen. Vaak heb je niet 1 tankje voor elke situatie.

      De vraag die je jezelf ook even moet stellen is: wil je zelf je coil gaan wikkelen of wil je kant en klare fabriekcoils? Dat zelf wikkelen kost je 1 dag frustratie en nog een dagje oefenen maar dan ben je er wel door heen. En kun je zoveel puurder dampen.

      Veel smaak en weinig dampproductie lees ik. Momenteel is er wel een hype omtrent heeeel veeeeel damp. Dus alle nieuwste tankjes zijn wel gericht op veel dampvolumes. Vaak zijn ze er zo erg op gericht dat een rustig dampje met weinig damp niet eens meer mogelijk is, gezien de airholes dan re groot zijn en je zelfs bij het kleinste gaatje verplicht bent een lung hit te nemen.

      De smaakmakers met instelbaar airflow (van weinig damp tot middelmatig) zijn:

      Zelfwikkelaars
      – Kayfyn lite plus
      – Kayfyn V4
      – Erlkoning

      (dat zijn wat oudere modellen, maar goed voor de smaak)

      Fabriekscoils tankjes:
      – kangertech genitank gehele serie
      – Aspire Atlantis (heeft zowel subohm coils als gewone)

      Maar bij fabriekcoils lever je sowieso in op de smaak t.o.v. zelfwikkelen.

      Tja mijn advies zou eigenlijk zijn…. Koop een goedkope genitank waar je sowieso even mee uit de voeten kan, wat voor elke beginner te dampen is, zonder dat deze rood aanloopt en maar loopt te hoesten.

      En koop daarbij een Kanger Subtank Mini. Die is dan wel bedoeld voor grote wolken. Maar dan kom je er spelender wijs wel achter wat je echt echt wil.

      De kanger subtank kan namelijk fabriekcoils accepteren alswel zelf gemaakte coils. De smaak is wel iets minder dan van de Kayfun’s. Daarnaast krijg je bij de subtank ook de kans om eens een nikkel coil te testen.. zowel zelf maken als gewoon kant en klaar bij http://www.zwoofs.nl te koop.
      Ja, hij is eigenlijk bedoeld voor grote wolken, maar hij biedt je wel als enige tank de kans om volledig alles helemaal te testen wat bij je past. Zeker als je zelf wikkelen leuk gaat vinden.
      En inhaleren met een wijde airflow is een kwestie van oefenen. Binnen een weekje wil je niet meer terug naar een kleinere airflow.

      Enfin dat is slechts mijn idee. Hopelijk heb je wat aan het antwoord. En misschien wil je in de toekomst laten weten wat het geworden is!

      Ps: excuses voor enige taalfout, ik heb dit bericht via de gsm gepost.

      1. Bedankt voor je uitgebreide antwoorden/adviezen. Zelfwikkelen is misschien een leuke uitbreiding wanneer ik met de fabriekscoils tegen de limiet aanloop. Heb nog wel even gekwijld bij de Kayfun’s…

        Ik heb inmiddels de hardware aangeschaft en zoals je vroeg laat ik het bij deze weten waar ik voor heb gekozen;
        – uiteraard de Yihi SXmini M-class (in de stijlvolle zilver/zwarte kleurstelling)
        – Aspire Nautilus mini (erg mooi om te zien, goede liquidflow en uitstekende airflow van stevig zuigen tot complete longvulling)
        – Dekang Mango 12mg (stevige throathit, waarschijnlijk door de 80% PG dus het volgende smaakje moet denk ik minimaal 50/50 zijn…)
        – setje BVC’s 1,8 Ohm (voldoende om een aantal merken/smaken te testen)
        – sleeve (transparant uiteraard anders zie je niets meer van de stijl…)
        – XTAR MC1 acculader (zgn. slow-charger maar dat komt de accu ten goede)

        Ik ben positief verrast door de bouwkwaliteit en de gebruikte materialen, helemaal top! Helaas brengt dit ook een behoorlijk gewicht met zich mee (inclusief de clearomizer volgetankt 307 gram om precies te zijn) en omdat het apparaat nogal smooth is afgewerkt, heb ik alsnog een sleeve gekocht.
        De eerste keer laden heb ik via de microUSB gedaan, maar kreeg meerdere adviezen om de accu in een externe lader te laden en de microUSB (slechts 3 mnd garantie) alleen te gebruiken voor de firmware-updates.

        Overigens meet de SXmini een coilweerstand van 2,0 Ohm, terwijl er een standaard BVC van 1,8 in zit. Qua ingesteld wattage richt ik me op de 2,0 Ohm en het smaakt mij het best op 5,8W. Damp is matig maar dat komt denk ik door de 80% PG en de hogere weerstand?

        1. Beste Rene,

          Die Xstars acculaders zijn helemaal top! Wij hebben zelf ook alleen maar slowcharger.

          Mooi setje heb je gekozen! De Apsire Nautlius mini is ook één van mijn favorieten geweest.
          Ik zelf heb er nooit problemen mee gehad. Maar als de tank niet vaak gebruikt wordt kan deze tegen gaan werken.
          Maar geloof niet dat deze bij jou lang stil te staan komt.

          80% Pg is inderdaad een reden die er voor zorgt dat je minder dampontwikkeling hebt.
          Zelden kan het ook te maken hebben met het nicotine gehalte en de smaakstoffen.

          Met betrekking tot de weerstand: als je weerstand (R) omlaag zou doen, zou het wattage (W) stijgen.
          W = V2 / R
          Kortom als je zou ook dus het wattage omhoog kunnen zetten, probeer eens rond de 8-10 Watt of deze meer damp geeft, dan weet je of het aan de e-liquid ligt of dat je een lager weerstand in de toekomst zou kunnen nemen.

          Echte grote wolken zal de Nautilus niet geven. De standaard coils hebben een maximaal wattage wat ze aankunnen. Daarboven zullen ze vebranden.

          Leuk dat je nog even wat liet weten! Geniet van je mooie damper & Vape On!

          1. Hoi (ben ik weer)!

            Na slechts 1 week gematigd dampen heb ik geen sigaret meer aangeraakt, een paar lange stevige (of een hoop korte) trekjes en ik heb weer genoeg nicotine om uren vooruit te kunnen.

            De SXmini (met zwart knoppenpaneel: prachtig!) is in 1 woord: geweldig!

            De Dekang Mango 80/20 12mg is vrij fors qua throathit dus heb al een aantal extra smaakjes gekocht op 6mg (Flavourtec 45/30 Vanilla en Sweet Pear). De standaard coil staat steevast op 11W / 4,7V.

            De Nautilus Mini is een fijn tankje maar helaas ook vrij snel leeg. Het is echt een mouth-to-lung-clearomizer en wil wat meer kunnen afwisselen.

            Morgen haal ik een Beyond Vape Silo Beast waarmee ik direct-to-lung kan gaan EN snel/schoon hervullen. Hierin gaan de Flavourtec’s 6mg en Suprem-e’s 50/50 0mg (Anijs, Noot, Meloen en Mandarijn) op de 0,5 of 1,2 coils. Smaakvolle wolken blazen dus en het huis ruikt ook lekker fris.

            Al met al ben ik heel aangenaam verrast hoe makkelijk en vooral LEKKER dampen eigenlijk is.

            1. Leuk je update weer gelezen te hebben Rene,

              Volgens mij las ik in je eerste dat er veel smaak mee moest komen en weinig damp. Nu heb ik toch het idee dat het grote wolken bij je gaan worden, vooral met de lung-hits.
              Dampen is heerlijk, toch kan roken verraderlijk blijven. Betreft SXmini M class, daar zijn nu ook updates voor: http://www.yihisxmini.com/download/
              Met de laatste firmware update kun je o.a. ook gebruik maken van Titanium coils.

              Succes weer!

Stel een vraag of geef een reactie